De ce este importantă îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății
Multe persoane întâmpină dificultăți în a înțelege informațiile despre sănătate, lucru ce poate avea un impact asupra sănătății. Sprijinul pe care îl oferim la nivel mondial
Anticorpi. Incidență. Variante. Cine ar fi crezut vreodată că vom folosi astfel de cuvinte în viața de zi cu zi? Pandemia a evidențiat cât de important este să înțelegem informațiile despre sănătate pentru a ne proteja propria sănătate și cea a familiilor, prietenilor și comunităților noastre.
Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății – definită drept capacitatea unei persoane de a găsi, înțelege și utiliza informații și servicii pentru a lua decizii legate de propria sănătate și cea a altor persoane sănătate – continuă să fie o componentă importantă care contribuie la abordarea pandemiei.
Contribuie și în situațiile transfrontaliere privind sănătatea, de la opțiuni de prevenire a bolilor, studii clinice și testare de biomarkeri, până la cancer, HIV, diabet zaharat, boli cardiovasculare și multe altele.
De ce este importantă alfabetizarea în domeniul sănătății?
Potrivit Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, aproape 9 din 10 americani au abilități limitate de alfabetizare în domeniul sănătății și întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor legate de sănătate. În Europa, o situație similară: Conform sondajului european privind alfabetizarea în domeniul sănătății din 2010, cel puțin 1 din 10 persoane intervievate aveau un nivel de alfabetizare în materie de sănătate insuficient și aproximativ 1 din 2 persoane aveau o alfabetizare limitată în domeniul sănătății (insuficientă sau problematică).
După cum a remarcat Organizația Mondială a Sănătății, acest lucru le poate afecta capacitatea de a-și gestiona sănătatea, de a lua medicamentele în mod corespunzător și de a se implica în luarea deciziilor comune privind îngrijirea sănătății. Alfabetizarea limitată în domeniul sănătății este asociată cu o stare generală de sănătate mai proastă, mai multe vizite la camera de urgență, mai multe spitalizări și rate mai mari ale mortalității.
În Europa, care reprezintă o zecime din populația lumii, dar are un sfert din cazurile de cancer din lume, alfabetizarea în domeniul sănătății poate juca un rol semnificativ în combaterea tipurilor de cancer care pot fi prevenite.
Recent, Comisia Europeană a elaborat Planul european de combatere a cancerului, axat pe prevenirea, tratamentul și îngrijirea cancerului. Unul dintre obiectivele sale este ca 80% dintre oameni să cunoască Codul european împotriva cancerului (ECAC), o inițiativă care își propune să informeze oamenii despre acțiunile pe care le pot întreprinde pentru ei înșiși sau pentru familiile lor pentru a reduce riscul de cancer.
„Alfabetizarea în domeniul sănătății devine și mai importantă având în vedere evoluțiile științifice în genomica sănătății publice, testarea biomarkerilor sau tratamentele complexe pentru cancer. În lupta împotriva cancerului este vorba despre responsabilizarea oamenilor să acționeze pentru a reduce riscul de cancer și să ia decizii cu privire la propria lor viață atunci când sunt diagnosticați cu cancer”, a declarat Alexander Roediger, director executiv, politică/relații guvernamentale, MSD.
Deși alfabetizarea limitată în domeniul sănătății afectează diferite categorii de vârstă, sex, educație și venituri, există anumite populații expuse unui risc mai mare: adulții în vârstă, minoritățile rasiale și etnice, cei cu venituri mici sau cu nivel de educație mai scăzut și persoanele cu stare de sănătate compromisă.
Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății pentru a responsabiliza comunitățile de pacienți
De aceea, compania noastră se angajează să se asigure că informațiile pe care le transmitem sunt foarte clare.
Totul a început cu proiectul de cercetare derulat de Picker Institute în 2003, intitulat „The European Patient of the Future” (Pacientul european al viitorului) care abordează întrebări precum: Cum poate fi menținută încrederea publicului în sistemele de sănătate pe viitor? Acest proiect inițiat de MSD a fost urmat în 2006 de primul Sondaj al alfabetizării în domeniul sănătății, în colaborare cu Universitatea din Zurich, Elveția.
În 2011, Laurie Myers, director, ESG, Social Business Inovation, a inițiat eforturile noastre globale de educație în domeniul sănătății. Acest lucru se întâmpla cu mult înainte ca Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) să actualizeze definiția alfabetizării în domeniul sănătății în 2020 pentru a reitera că organizațiile au responsabilitatea de a le oferi persoanelor șanse egale de a găsi, a înțelege și a folosi informații și servicii care să îi ajute să ia decizii informate legate de sănătate pentru ei înșiși și pentru alții.
"Ca o societate care s-a angajat să contribuie la salvarea și îmbunătățirea vieților, este în responsabilitatea noastră să comunicăm într-un mod pe care oamenii să-l înțeleagă clar, astfel încât să poată lua decizii informate în materie de sănătate."
Laurie Myers
Director, ESG, Social Business InovationNe ghidăm eforturile ascultând persoanele care utilizează sau ar putea utiliza medicamentele și vaccinurile noastre.
„Dacă ne gândim dintr-o perspectivă mai amplă la persoanele care sunt tratate cu medicamentele noastre sau cărora li se administrează vaccinurile noastre și interacționând cu acestea, testând o serie de niveluri de alfabetizare în domeniul sănătății, folosind un limbaj mai simplu și mai incluziv, îmbunătățind designul și aspectul și reflectând diversitatea, printre alte modalități, am reușit să ne îmbunătățim metodele și să oferim comunicări înțelese mai bine de toate tipurile de audiențe”, a spus Myers.
Cum transmitem informațiile medicale într-o manieră mai ușor de înțeles
Unele dintre modalitățile prin care îmbunătățim alfabetizarea în domeniul sănătății în propriile noastre comunicări includ:
- Crearea unor Prospecte pentru pacienți ușor de citit
- Îmbunătățirea ambalajului și a instrucțiunilor de utilizare
- Dezvoltarea unor materiale educaționale despre boli ușor de înțeles
- Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății în studiile clinice
- Împărtășirea externă a celor mai bune practici
Și munca noastră nu s-a terminat.
„Continuăm să învățăm interacționând cu pacienții pe durata parcursului lor terapeutic”, a spus Myers. „Vom continua să integrăm principiile alfabetizării în domeniul sănătății în toate ariile ciclului de viață al produselor noastre, într-un efort de a contribui la îmbunătățirea echității și a rezultatelor în domeniul sănătății.”
RO-NON-00920 EXP 10/2025